Akademia Sztuk Pięknych

w Warszawie

Konserwatorzy pod Wezuwiuszem – sezon czwarty

Opublikowano 30 lipca 2018

Trwa kolejny sezon prac badawczo konserwatorskich w Stabiae realizowanych przez Wydział Konserwacji i Restauracji Dzieł Sztuki warszawskiej ASP. Podobnie jak Pompeje i Herkulanum, antyczne Stabiae zostało zniszczone przez wybuch Wezuwiusza w 79 r. n.e. W reprezentacyjnej Willi Arianna zachowały się wspaniałe rzymskie dekoracje ścienne. Dotychczas studenci pod kierunkiem pedagogów Wydziału zakończyli konserwacje malowideł w trzech pomieszczeniach dekorowanych w tzw. drugim stylu pompejańskim. W bieżącym roku kontynuowane są prace w pomieszczeniu Ambiente 7 i jednocześnie rozpoczęły się w pobliskim Ambiente 11. Ich ściany zdobią malowidła w tzw. czwartym stylu pompejańskim powstałe w okresie poprzedzającym zniszczenie willi. Na kontrastowo zestawionych czerwonych, żółtych, czarnych i białych tłach przedstawione są elementy architektoniczne z fantazyjnie zestawianymi kolumnami i gzymsami, rozwieszone pomiędzy nimi roślinne girlandy, postacie ludzkie, teatralne maski, martwe natury i pejzaże. Poważnie zniszczone malowidła wymagają pilnej interwencji. Wzmacniane są warstwy tynków oraz złuszczone i ścierające się warstwy malarskie, ich powierzchnia jest oczyszczana z grubych i szkodliwych nawarstwień soli. Każdego dnia kolejne fragmenty bezcennych dekoracji powoli
odzyskują czytelność kształtów oraz intensywność barw.

Projekt jest realizowany we współpracy z fundacją Restoring Ancient Stabiae Foundation oraz włoskimi władzami archeologiczno konserwatorskimi w Pompejach. Tegoroczny wyjazd, podobnie jak poprzednie, uzyskał wsparcie finansowe z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz władz ASP w Warszawie.

W pracach biorą udział studenci: Agnieszka Beczyczko, Grażyna Malcher, Karolina Mikuła, Dominika Siwek, Magdalena Skarżyńska oraz pracownicy naukowo dydaktyczni mgr Julia Burdajewicz i dr hab. Krzysztof Chmielewski prof. ASP.


Korzystamy z technologii ciasteczek. Przeglądając naszą stronę zgadasz się na używanie ich. Polityka cookies.Rozumiem