Czy zachłanność nas pożre?

druk PLAKAT_Sztuka w Dialogu 5_ PDF

Czy zachłanność nas pożre?

Co się dzieje dzisiaj z naszym ciałem w sztuce, kulturze? Czy samodoskonalenie zawsze jest dobre? Czy pojęcie umiaru ma jeszcze dzisiaj sens? Na te i podobne im pytania poszukamy odpowiedzi w kolejnym spotkaniu z cyklu Sztuka w dialogu.

Już 7 listopada (poniedziałek) o godz.18.00 na 1Piętrze- miejscu spotkania Centrum Myśli Jana Pawła II –  razem z naszymi gośćmi; Małgorzatą Ludwisiak, Antonim Krauze, Andrzejem Szczerskim oraz Mateuszem Wernerem porozmawiamy o nieumiarkowaniu. „Gula- obżarstwo”, to czwarta z cyklu debat „Saligia-człowiek w kryzysie”.

W naszym projekcie podejmujemy się próby diagnozy człowieka w kryzysie. Chcemy zastanowić się nad jego duchową, intelektualną sytuacją na początku XXI wieku. Zależało nam będzie na próbie opisu sytuacji, w jakiej znaleźliśmy się – my Polacy, ale i być może my – ludzie – stojący wobec różnych wyzwań, jakie stawia współczesny świat.

Porządek naszych dociekań wyznacza rozpoznanie uczynione swego czasu przez Czesława Miłosza w jego eseju „Saligia”, zamieszczonym w zbiorze „Ogród nauk”. Noblista przedstawia w nim arcyciekawą diagnozę człowieka XX wieku w kontekście pytań, które wyznacza refleksja nad siedmioma grzechami głównymi. Rozmowy nasze toczą się w tysiącletnią rocznicę wprowadzenia chrześcijaństwa w Polsce. Ten kontekst jest dla nas ważny. Chrześcijaństwo bowiem przynosi pewien stary mechanizm rozpoznawania zagrożeń duchowych człowieka. Uczy tego najlepiej Katechizm, wprowadzając do ludzkiej refleksji nad sobą mechanizm przypatrywania się sobie w świetle pojęcia grzechu. W naszych spotkaniach chcemy pójść tym śladem i razem z czołowymi intelektualistami, artystami, animatorami kultury chcemy poszukać odpowiedzi – gdzie dzisiaj jest człowiek?

Spotkania odbywają się w ramach projektu Sztuka w dialogu.

Projekt realizowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.  

Lokalizacja:

Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie © 2017

Korzystamy z technologii ciasteczek. Przeglądając naszą stronę zgadasz się na używanie ich. Polityka cookies.Rozumiem