Opis i cele kierunku
Jednym z najważniejszych aspektów wpływania i zachowania ciągłości osiągnięć człowieka w sferze kultury i sztuki jest umiejętność zadbania o przetrwanie „dzieł” w ich materialnej, oryginalnej postaci, a w XXI wieku także dziedzictwa niematerialnego i cyfrowego. Na proces ten składa się wiele aspektów związanych z szeregiem działań dookolnych, na które mają wpływ osoby związane z administracją publiczną, a także kadry przygotowane do działań w tzw. terenie.
Nadrzędnym celem Studiów Podyplomowych dla Menedżerów Opieki i Konserwacji – Restauracji Dzieł Sztuki jest kształcenie uczestników w zakresie różnorodności zagadnień związanych z tematyką ochrony, restauracji i konserwacji obiektów zabytkowych, które znajdują się w posiadaniu gminnym, wojewódzkim, a także wchodzą w skład mienia podporządkowanego instytucjom wyższego szczebla, diecezjalnym lub prywatnym. Ważną kwestią jest problematyka wydawanych pozwoleń i ich wpływ na wieloletnie strategie rozwoju w mikro- i makroregionach. Studia umożliwią przygotowanie kadry do pracy w instytucjach publicznych i innych, które w profesjonalny sposób kształtowałyby i zarządzały mieniem podlegającym ochronie konserwatorskiej i archeologicznej. W związku z tym w pierwszej kolejności adresowane są do pracowników samorządów miejskich, powiatowych i wojewódzkich oraz diecezji i instytucji kultury, a także do osób z kręgów kolekcjonerskich.
Zbudowanie platformy łączącej wiedzę i najwyższe standardy pracy w ochronie zabytków przełoży się na responsywne zachowania, innymi słowy na dopasowywanie się do potrzeb partnerów we współpracy, staranność w przywracaniu pierwotnych walorów obiektów i dzieł, które będą zgodne z założeniami twórców. Zwrócimy uwagę na indywidualne cechy dzieła, jego integralność z regionem i historycznymi aspektami, które mają nieoceniony wpływ na mikroregiony oraz na promocję, która oddziałuje lokalnie i globalnie. Takie obiekty stają się swoistymi nośnikami informacji, które popularyzują edukację w zakresie tożsamości historycznej przypisanej do danego terenu. Utrzymanie najwyższej jakości tych działań leży w interesie „dobra społecznego”, a cały szereg zapisanych wartości kulturowych przekłada się na świadomość narodową.
Studia Podyplomowe dla Menedżerów Opieki i Konserwacji – Restauracji Dzieł Sztuki to także umiejętne wpływanie i popularyzowanie zagadnień poprawnej techniki i technologii, czy badań archeologicznych i konserwatorskich – na przygotowywanie kadry urzędniczej, której zadaniem jest administrowanie majątkiem, oraz dobrami objętymi ochroną archeologiczną i konserwatorską. To także kompendium najistotniejszych zagadnień oraz umiejętne przekazanie wiedzy związanej z kierunkami polityki konserwatorskiej nastawione na naukę profesjonalnego gospodarowania budżetami, formami pozyskiwania finansowania i dofinansowania projektów rewaloryzacji, restauracji, renowacji, konserwacji i rewitalizacji zabytków oraz różnymi wzorcami promocji.
Interdyscyplinarny charakter przygotowanego programu wskazuje, jak ważna i istotna jest rola służb konserwatorskich w systemie ochrony zabytków, a jego wszechstronność zapewni absolwentowi uniwersalną wiedzę i umiejętności zarządzania zespołami o różnych kompetencjach formalnych. Program oparty będzie na biegłości w znajomości pojęć i umiejętności poruszania się w warunkach optymalnego wykonania zadania i realizację obowiązków zawodowych.
Jednym ze szczególnych aspektów pozyskiwanych kompetencji jest także umiejętność podejmowania działań polegających na pozyskiwaniu wsparcia finansowego, rozliczaniu wydatkowanych środków oraz planowaniu, organizacji i nadzorze przeprowadzanych działań konserwatorskich i restauratorskich.
Studia Podyplomowe dla Menedżerów Opieki i Konserwacji – Restauracji Dzieł Sztuki to pozyskanie umiejętności skutecznego zabezpieczenia przed utratą dóbr objętych ochroną, analizy skomplikowanych, kontrowersyjnych decyzji, a także szybkiego i skutecznego reagowania w sytuacjach niejednoznacznych etycznie, które mają szczególne oddziaływanie na opinię publiczną. Ważnymi czynnikami, z którymi mierzy się „odpowiedzialność” za zachowanie trwałości dóbr kultury, są zagrożenia naturalne oraz akty wandalizmu. Umiejętność szybkiego działania w sytuacjach kryzysowych jest istotnym aspektem minimalizującym straty.
Zajęcia te dostarczą uczestnikom szereg praktycznych narzędzi i wiedzy, które pozwolą im na podejmowanie profesjonalnych działań w świecie zarządzania mieniem zabytkowym w świetle prawa i decyzji administracyjnych. Uczestnicy dowiedzą się także, w jaki sposób kontaktować się z mediami, jak promować i ukazywać najistotniejsze aspekty działań związanych z zarządzaniem obiektami zabytkowymi i dobrami kultury objętymi ochroną. Studenci dowiedzą się także, jakie są aspekty niematerialne zachowania dziedzictwa i zagrożenia w erze cyfrowej związane z ochroną praw autorskich oraz jak zapewnić bezpieczeństwo cyfrowych kopii dzieł oraz jak radzić sobie z problemem przemijalności formatów cyfrowych i technologii.
Program i prowadzenie zajęć mają w swoim założeniu wpływanie na budowanie społeczeństwa zaangażowanego i uwrażliwionego na aspekty kultury i sztuki oraz szczególne zwrócenie uwagi o ochronę dóbr narodowych.
Kompetencje
Uzyskane kompetencje zdobyte podczas Studiów Podyplomowych dla Menedżerów Opieki i Konserwacji – Restauracji Dzieł Sztuki to połączenie wszelkich funkcjonalności umiejętnego zarządzania problematyką ochrony zabytków – konserwacji i restauracji dzieł sztuki – i poruszania się w obwarowaniach ustawodawczych, uchwałach i prawie o ochronie dóbr kultury. To także znajomość prawa zamówień publicznych, warunków gospodarki rynkowej i umiejętność pozyskiwania eksperckich analiz, na podstawie których dokonuje się jedynej w swoim rodzaju diagnozy i analizy projektu konserwatorskiego oraz podejmowania decyzji wykonawczej. Szczególne uwrażliwienie w dziedzinie ochrony zabytków, podwyższanie poziomu, profesjonalizm oraz tworzenie najwyższych standardów jest gwarantem przestrzegania rozporządzeń i ustawy Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego RP zobowiązującej organy samorządowe na wszystkich poziomach do zapewnienia warunków prawnych, organizacyjnych i finansowych dla ochrony dóbr kultury.
Studia Podyplomowe dla Menedżerów Opieki i Konserwacji – Restauracji Dzieł Sztuki to nauka pozyskania kompetencji nie tylko twardych, ale także miękkich, które są związane z kreatywnym współdziałaniem w zespołach; to także innowacyjne zarządzanie kulturą. Zdobywanie wiedzy eksperckiej i poszukiwanie unikatowych rozwiązań to codzienność w pracy konserwatora, a to także cenna umiejętność zrozumienia płynności działań i dzielenia się tą wiedzą, co jest niezbędne dla lepszego zrozumienia i zarządzania mechanizmami konserwacji i restauracji dzieł sztuki.
Studia Podyplomowe dla Menedżerów Opieki i Konserwacji – Restauracji Dzieł Sztuki prowadzą wybitni praktycy z wieloletnim doświadczeniem w sferze zarządzania kulturą i sztuką, to także eksperci konserwacji i restauracji dzieł sztuki, naukowcy od lat wspierający najważniejsze światowe projekty związane z restauracją, konserwacją, rewaloryzacją i rewitalizacją zabytków. Zajęcia umożliwią naszym studentom praktyczne zrozumienie pojmowanej wiedzy i zetknięcie się z wybitnymi osobowościami, twórcami nieszablonowych projektów oraz autorytetami ze świata kultury i sztuki.
Studia Podyplomowe dla Menedżerów Opieki i Konserwacji – Restauracji Dzieł Sztuki kierują swoją ofertę w szczególności do kadry zarządzającej odpowiedzialnej za mienie zabytkowe, do urzędników zasiadających w komisjach i departamentach odpowiedzialnych za ochronę dóbr kultury, do urzędników wyższego szczebla, w tym nadzoru konserwatorskiego, do członków komisji nadzorujących podległe instytucje kultury, do osób administrujących przyznawanie funduszy oraz wszystkich tych, którzy posiadają doświadczenie na stanowiskach kierowniczych i związani są z tematyką dóbr kultury objętych ochroną archeologiczną i konserwatorską.
Ukończenie Studiów Podyplomowych dla Menedżerów Opieki i Konserwacji – Restauracji Dzieł Sztuki pozwoli absolwentom skutecznie reagować na bieżące problemy uzależnione od sytuacji związanej z polityką kulturalną, prawną, ekonomiczną czy edukacyjną w kraju. Ich atutem będzie umiejętność podejmowania trudnych decyzji i pozytywnego wpływania na decyzyjność członków wybieranych organów gminnych, powiatowych, wojewódzkich czy parlamentarnych. Wiedza zdobyta podczas zajęć pozwoli na rozwinięcie potencjału do umiejętnego poruszania się wśród pozyskanych ekspertyz i opinii oraz na profesjonalną kontrolę realizacji wydanych zgód i decyzji zgodnych z faktycznym stanem lub poszczególnych etapów wykonawczych. Kompetencje uzyskane na tych studiach to także umiejętna współpraca oraz zarządzanie kadrami konserwatorskimi i naukowymi z zakresu badań konserwatorskich i restauracji dzieł sztuki.
Każdy absolwent zostanie wyróżniony certyfikatem w zakresie umiejętności zarządzania w dziedzinie Konserwacji i Restauracji Dzieł Sztuki. Konkludując:
Studia Podyplomowe dla Menedżerów Opieki i Konserwacji – Restauracji Dzieł Sztuki to jedyne tego typu studia w Polsce mające na celu kształcenie, uwrażliwienie i podnoszenie kompetencji w zakresie zarządzania dobrami kultury objętymi ochroną archeologiczną i konserwatorską.
Studia Podyplomowe dla Menedżerów Opieki i Konserwacji – Restauracji Dzieł Sztuki to oferta skierowana w szczególności do:
- Pracowników administracji samorządowych, w szczególności delegowanych do zajmowania się tematyką dóbr kultury objętych ochroną archeologiczną i konserwatorską.
- gminy, powiaty, województwa;
- Pracowników instytucji kultury, w szczególności tych znajdujących się w ścisłym kontakcie z zabytkami i innymi dobrami kultury i mających wpływ na przypisaną do nich lub wykorzystującą w strategiach wieloletnich rozwoju gmin ochronę konserwatorską dóbr kultury.
- muzea, centra kultury, biblioteki, galerie, teatry, opery…;
- Pracowników organizacji pozarządowych zajmujących się działaniami związanymi z konserwacją i restauracją dzieł sztuki lub opieką archeologiczną i konserwatorską (NGO). Edukatorów i animatorów kultury, wolontariuszy, którym bliska jest ochrona dóbr kultury objętych ustawą o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami
oraz generalnie Wszystkich, których interesuje praca w sektorze ochrony oraz konserwacji i restauracji dzieł sztuki.
Program studiów
Wykładowcy
-
Dr hab. Rafał Kasprzak, prof. SGH
-
dr Anna Kowalik
-
Prof. dr hab. Wojciech Wiktor Kowalski
-
Marcin Kozarzewski
-
prof. dr hab. Artur Krajewski
-
prof. dr hab. Bogumiła Jadwiga Rouba
-
Dr Jarosław Marek Spychała
-
prof. dr hab. Iwona Szmelter
Warunki rekrutacji na studia:
- Ukończenie studiów I lub II stopnia albo jednolitych studiów magisterskich;
- Skan dyplomu ukończenia studiów;
- Potwierdzenie dokonania opłaty wpisowego;
- 1 zdjęcie legitymacyjne (3,5 cm x 4,5 cm);
- Wypełniony formularz rekrutacyjny. Skan uzupełnionego i podpisanego formularza, skan dyplomu ukończenia studiów oraz potwierdzenie dokonania opłaty rekrutacyjnej należy wysłać na mail : rekrutacja.moikrds@cybis.
asp.waw.pl; - Zgłoszenia przyjmujemy do 31.01.2025 roku.
- Podpisana umowa na studia podyplomowe.
Organizacja zajęć
- Studia trwają dwa semestry (240 h);
- Zajęcia odbywają się raz na dwa tygodnie w formie dwudniowych (sobotnio-niedzielnych) zjazdów, w tym 100 godzin zajęć przewidzianych w trybie zdalnym;
- Forma prowadzenia zajęć: wykłady i warsztaty;
- Warunkiem ukończenia studiów jest uzyskanie zaliczeń z każdego modułu / przedmiotu kształcenia, napisanie przykładowego konspektu na podstawie wypracowanych zagadnień ustalonych z promotorami oraz pozytywny wynik z egzaminów.
- Termin rozpoczęcia zajęć: luty 2025 roku
Opłaty
- Koszt miesięczny: 700 PLN
- Koszt semestru studiów: 3500 PLN
- Opłata rekrutacyjna: 50 PLN
- Wpisowe: 200 PLN (szczegółowe warunki płatności wg umowy)
Dane do przelewu:
Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie
ul. Krakowskie Przedmieście 5, 00-068 Warszawa
nr konta: Bank Pekao S.A 83 1240 6247 1111 0000 4974 1652
TYTUŁ: imię i nazwisko słuchacza, czesne – studia podyplomowe: dla Menedżerów Opieki i Konserwacji – Restauracji Dzieł Sztuki
Kontakt
Wydział Konserwacji i Restauracji Dzieł Sztuki
Wybrzeże Kościuszkowskie 37, 00–379 Warszawa
Koordynatorka biura studiów:
Elżbieta Farkas
Kierownik studiów:
artur.krajewski@asp.waw.pl