kontakt: rekrutacja.moikrds@cybis.asp.waw.pl
607 98 46 30
Głównym celem studiów jest kształcenie w zakresie różnorodnych zagadnień związanych z tematyką ochrony, restauracji i konserwacji obiektów zabytkowych oraz dzieł sztuki. W ich programie szczególna uwaga została poświęcona zagadnieniu pozyskiwania funduszy i dofinansowań na realizację projektów oraz umiejętne nimi zarządzanie.
Poszczególne moduły tematyczne poprowadzą znani specjaliści w swoich dziedzinach. Każdy absolwent zostanie wyróżniony certyfikatem potwierdzającym umiejętności zarządzania w dziedzinie Konserwacji i Restauracji Dzieł Sztuki.
Program studiów
Moduł 1
prowadzący: prof. dr hab. Artur Krajewski
Edukacja i promocja dziedzictwa kulturowego, objętego ochroną konserwatorską czyli jak kształtować świadomość społeczną
Moduł 2
prowadząca: prof. dr hab. Iwona Szmelter
Związki kultury i nauki z konserwacją. Etyka, teoria i filozofia ochrony dziedzictwa sztuk wizualnych w świetle społeczno-ekonomicznym
Moduł 3
prowadzący: mgr Marcin Kozarzewski
Model zarządzania zespołami i poszczególnymi etapami działań czyli jak ratować założenia twórców chronionych zabytków z wykorzystaniem nowoczesnej technologii.
Moduł 4
prowadząca: prof. dr hab. Bogumiła Rouba
Zarządzanie nie tylko kryzysowe dziedzictwem kulturowym objętym ochroną konserwatorską. Czym jest ochrona zabytków i jakie niesie konsekwencje administracyjne?
Moduł 5
prowadzący: prof. dr hab. Wojciech Wiktor Kowalski
Prawne Ramy działalności twórczej i ochrony dziedzictwa kulturowego
Moduł 6
prowadzący: dr Jarosław Marek Spychała
Jednostki administracji publicznej strażnikami dóbr kultury. Jak stać się liderem zespołu?
Moduł 7
prowadzący dr hab. Rafał Kasprzak, prof. SGH
Marketing, pozyskiwanie funduszy czyli „Money makes the project goes around”
Moduł 8
prowadząca: dr Anna Kowalik i zespół
Sztuka współczesna jako dobro kultury. Od kolekcji i sztuki ulicy po drapacze chmur
Co dają studia?
- przygotują do pracy w Instytucjach Publicznych i innych, aby w profesjonalny sposób opiekować się i zarządzać mieniem podlegającym ochronie
- pozwolą nabyć kompetencje w zakresie pozyskiwania funduszy i dofinansowań na realizację projektówzwiązanych z ochroną i promocją Dziedzictwa Kulturowego oraz umiejętne zarządzanie nimi
- zapewnią kompleksową wiedzę z zakresu ochrony, restauracji i konserwacji dzieł sztuki
- dają certyfikat potwierdzający umiejętności zarządzania w dziedzinie Konserwacji i Restauracji Dzieł Sztuki.